Hoe verbeter je je concentratie 

Hoe verbeter je je concentratie 

Hey wat gebeurt daar nou? Oh sorry ik was even afgeleid. Tegenwoordig zijn mensen sneller afgeleid, dit komt mede doordat we veel meer afleidingen om ons heen hebben. Maar wil jij je concentratie verbeteren? Dan ben je op het juiste adres. *bliep bliep* Ik was weer even afgeleid… 

Concentratie verbeteren

Jezelf compleet afsluiten van de buitenwereld is absoluut geen garantie dat je gedachtes niet zullen afdwalen. Je kent ongetwijfeld ook een situatie van complete rust, waarin het niet lukt om je aandacht erbij te houden. Ga maar eens iets doen wat je ongelofelijk saai vindt. Een saai telefoongesprek bijvoorbeeld. Waarschijnlijk 90% dat je gedachten continu afdwalen. Het grappige is dan wel dat het tijden je favoriete Netflix-serie je naam 5 keer gezegd moet worden voordat je eindelijk reageert. Kortom, hier moet iets veranderen.

De 5 beste concentratie tips voor jou:

1. Voldoende slapen

De eerste voorwaarde voor een helder en gefocust brein is dat je goed uitgerust bent. Na een slapeloze nacht is een goede concentratie vrijwel onmogelijk. Dat blijkt uit stapels onderzoek waarbij de onderzoekers mensen opzettelijk wakker hebben gehouden om te kijken wat de gevolgen daarvan zijn. Wij kunnen je vertellen dat die niet best waren.

2. Af en toe eventjes een pauzetje

Je brein kun je vergelijken met een spier, het raakt vermoeid na een inspannende taak die veel van je concentratie vergt. Daarom is het goed om pauzes in te lassen, zodat je brein even kan bijkomen door totaal iets anders te doen. Of volg de beroemde “Pomodoro Techniek” waarbij je tijdens een grote taak steeds 25 minuten werkt en dan 5 minuten pauzeert, door bijvoorbeeld even op Instagram te scrollen. Na 4 keer 25 minuten neem je een langere pauze van 20 tot 25 minuten. Het idee erachter is dat je steeds kleine deadlines ervaart, waardoor je toch gas blijft geven, terwijl je toch voldoende rust neemt om even bij te tanken en gelijk ook op de hoogte bent van de laatste Instagram trends. Twee vliegen in een klap!

3. Music can change the world

Sommigen houden van rap, anderen van een lekker techno setje. Maar tijdens het werk draait het bij muziek niet om smaak. Het draait om de juiste muziek op het juiste moment. Muziek kan je helpen om slimmer, sneller, harder, relaxter, creatiever of met een grotere concentratie te werken.

WEWORKZ PRO-TIP: Muziek met 60 BPM (Beats per Minute) is een absolute gamechanger voor een betere concentratie. Waarom? Het gemiddelde tempo van je hartslag tijdens zittend werk is namelijk 60-70 BPM. Door die twee ongeveer gelijk te houden haal je het meeste uit je focus, zonder kille stiltes, koffiegeluiden of rare toestanden.

4. Lekker bewegen!

Je brein presteert stukken beter als jij regelmatig beweegt. Elke vorm van beweging heeft een positief effect op je brein en dus ook je concentratie. Het acute effect van bewegen is een betere bloedsomloop en daarmee energievoorziening voor de hersenen. Daarom zorgt bewegen ervoor dat jij beter bij de les kunt blijven. Dus een moeilijke taak? Doe dan eerst even een marathon en een flinke gymsessie met een goeie pre-workout. Dit is een grapje natuurlijk, maar een ommetje als je naar buiten gaan voor een moeilijke taak doet wonderen!

5. Een lekker bakkie koffie

Heb je een saaie of langdurige taak en wil jij je concentratie verhogen? Neem dan een lekker bakkie thee of koffie, want zowel de actieve stof cafeïne (in koffie, cola, energiedrinks) als theïne (thee) zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren op je werk. En dat je minder fouten maakt, minder snel moe wordt en je geheugen beter functioneert. Maar je moet natuurlijk niet gaan overdrijven: als je teveel koffie of thee drinkt, kun je juist gespannen of zenuwachtig worden, of last krijgen van slapeloosheid en dat gaat weer ten koste van je concentratie.