HOE WEET JE DAT JE MEER SALARIS KUNT VRAGEN?
Als je een loonsverhoging wilt moet je natuurlijk ook zeker weten of je überhaupt in aanmerking komt hiervoor. Hieronder een klein lijstje met voorbeelden hoe je het zou kunnen weten:
- Je bent waardevol voor het bedrijf. Je doet werkzaamheden die anderen niet of slechter doen.
- Je boekt duidelijke resultaten
- Je functie binnen het bedrijf is veranderd
- Je hebt nieuwe werkzaamheden en verantwoordelijkheden gekregen
- Je hebt voor een lange tijd taken van een zieke of afwezige collega erbij gekregen
- Je hebt jezelf ontwikkeld door cursussen en trainingen te volgen die nuttig zijn voor je werkgever
HOE BEGIN JE HET GESPREK MET JE LEIDINGGEVENDE?
Oké je hebt gekeken naar het lijstje en je bent het eens met de punten. Hoe ga je dat spannende gesprek nou aan? Misschien denk je dat er lef nodig is om aan je leidinggevende een loonsverhoging te vragen. Als je hard werkt en resultaten boekt, mag je hier natuurlijk ook betaald voor krijgen. Weet je dat je meer waard bent? Dan is het makkelijker om het gesprek aan te gaan.
1. KIES HET JUISTE MOMENT
Er zijn verschillende momenten wanneer je om een salarisverhoging kunt vragen. Dit kan bijvoorbeeld tijdens een functioneringsgesprek en aan het einde van het jaar. Maar ook als je functie verandert of als je net een succes hebt behaald zijn goede redenen voor het juiste moment.
2. BEDENK VOORAF JE SALARISVERHOGING PERCENTAGE OF BEDRAG
Hoeveel salarisverhoging is normaal? Heb je een bedrag in je hoofd of misschien wel een percentage? Op zich maakt dat niet uit. Het belangrijkste is om goed voorbereid het gesprek in te gaan. Kijk bijvoorbeeld op Google naar de salaris schalen van jouw functie en leeftijd.
3. HOEVEEL LOONSVERHOGING IS NORMAAL?
Bepaal vooraf hoeveel loonsverhoging je wilt. Heb je een manager die van onderhandelen houdt of is hij recht door zee? Als je weet dat je moet onderhandelen, vraag dan iets meer loonsverhoging. Dit zorgt dat je onderhandelingsruimte hebt. De vuistregel voor een salarisverhoging percentage is tussen de 5 – 10 procent.
4. VERKOOP JEZELF
Zet de zaken die je hebt bereikt op een rijtje en benoem ze. Hoe meer je dit met cijfers en concrete resultaten kan onderbouwen, hoe beter en sterker je staat. Kijk naar jouw werkzaamheden. Heb je meer verantwoordelijkheden gekregen? Een project succesvol afgerond? Of is je vorige salarisverhoging alweer een tijd geleden? Allemaal argumenten die kunnen bijdragen om een hoger salaris te krijgen.
5. Het hoeft niet altijd een loonsverhoging te zijn
Wat als er geen loonsverhoging mogelijk is? Dan kun je kijken naar alternatieven. Denk hierbij aan een opleiding, cursus, trainingen of iets anders. Onderzoek welke secundaire arbeidsvoorwaarden er binnen je bedrijf mogelijk zijn (voor jouw functie). Zet ze op een rij en onderzoek wat voor jou een acceptabel alternatief is.
6. Don’t spam me
Een loonsverhoging vragen per mail is natuurlijk mogelijk, maar het komt natuurlijk heel anders over. Een betere optie is om het face to face te doen. Het is niet vreemd als je nerveus bent als je om een loonsverhoging vraagt. Realiseer je dat een baas/manager graag een goede relatie met zijn werknemers heeft. Het is ook in zijn belang om onderhandelingen soepel te laten verlopen. Zolang je respect toont en begripvol bent, hoef je niet zenuwachtig te zijn voor een ongemakkelijk gesprek.
WEWORKZ PRO-TIP: Wanneer je een nee krijgt, zul je deze moeten accepteren. Het is begrijpelijk dat je teleurgesteld bent, maar beschouw het als een leersituatie. Een nee nu kan later een ja worden.
Bij ons ben je aan het juiste adres
Zoek jij nog een job die helemaal bij jou past en waarbij je ook nog aan jouw carrière bouwt? Of wil je weten of wij nog leuke vacatures hebben voor jou kijk dan even op onze vacaturepagina en neem contact met ons op.